Nueva Pagina Web


Nos mudamos a una nueva y mejor pagina
Te esperamos en elpiquetero.org


viernes, 30 de enero de 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ

Οι Cristina, FIT, MST και η Patria Grande λένε ΨΕΜΑΤΑ: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νίκη της εργατικής τάξης

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ

Το TPR χαιρετίζει το αποτέλεσμα του EEK και της ΟΚΔΕ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ. Ας Οργανώνουμε την αριστερή εργατική, επαναστατική αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σήμερα,ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.), ένα δεξιό, εθνικιστικό και ρατσιστικό κομματίδιο. Αυτός ο συνασπισμός χαιρετίστηκε από την Συνομοσπονδία Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), που υποσχέθηκε να "στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας συναίνεση, πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική συμπόρευση» όπως η σελίδα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ (left.gr) δημοσιεύσε σήμερα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επίσης χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, Martin Schulz.

Στην ομιλία του ο Τσίπρας, υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας και ενότητας» παραδεχόμενος έτσι , την πρόθεση του να μην αποτελεί η κυβέρνηση του μια κυβέρνηση της αριστεράς. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ένας «ειλικρινής διάλογος» και μια «λύση αμοιβαίοιυ συμφέροντος» με τις αγορές και την ΕΕ. Ο Καμμένος (ηγέτης των ΑΝ.ΕΛ.) παρουσίασε την κυβέρνηση, ως αντιμνημονιακή.  Κάτι που μεταφράζεται: μια όλο και πιο αστική κυβέρνηση. Ο Καμμένος ήταν υφυπουργός εμπορικής Ναυτιλίας με τη Νέα Δημοκρατία (αυτό σημαίνει: ένας υποστηρικτής ενός κύριου τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης: των εφοπλιστών)

Είναι ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. ως αποτέλεσμα της μη ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας στη βουλή (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τις 149 από τις 300 έδρες). Θα μπορούσε να έχει σχηματίσει μια κυβέρνηση ως μειοψηφία, απαιτώντας τις ψήφους της αρισετράς στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ζητήσει από το ΚΚΕ (κομμουνιστικό κόμμα) να υποστηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αν το ενσωματώσει. Αλλά προτίμησε αντιθέτως, να μπει σε συνεργασία με ένα δεξιό, αστικό κόμμα. Αυτό δεν σιγουρεύει τη «σταθερότητα» της κυβέρνησης, αλλά ενισχύει μια αντιδεξιά, αντιεργατική πορεία. Η «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έμεινε εντός, αλλά δεν έχει ακόμα εκδόσει κάποια διαμαρτυρία ως τώρα. Μόνο ώρες πριν τις εκλογές το TPR ανακοίνωσε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νίκη των Ελλήνων εργατών. Αυτή η πρόγνωση επιβεβαιώθηκε, είναι ανάγκη να χτίσουμε μια επαναστατική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Μια νίκη που χαιρετίζει η Κίρχνερ δεν είναι μια νίκη της Αριστεράς
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα χαιρετήθηκε από την Αργεντινή πρωθυπουργό, ως «μια ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης, γιατί αποκάλυψε ότι υπάρχουν βιώσιμες πολιτικές εναλλακτικές που αρνούνται τα μέτρα προσαρμογής και προτείνουν την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή» (cancilleria.gov.ar, 26/1) Η αριστερά που θεωρεί την υποστήριξη του CFK (που είναι μακρόχρονη) στον Τσίπρα ως ασυνεπή, πρέπει με όλη την ειλικρίνεια να αναρωτηθεί για τις αυταπάτες της σχετικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση.  

Το MST, στη δεξιά της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ
Το MST εξέθεσε την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια έκφραση της «νέας αριστεράς», που θέλουν οι ίδιοι να αντιπροσωπεύσουν στην Αργεντινή. Αυτή η «νέα αριστερά» που κάνει συμφωνίες με διεθνή χρηματιστηριακές αγορές και τη δεξιά, πολύ ξεκάθαρα αποκαλύπτει τη δημοκρατίζουσα, φιλοιμπεριαλιστική φύση του MST. Δεν  λάβανε υπόψη τους ούτε τις κατηγορίες της αριστερής πλατφόρμας, εναντίον της δεξιόστροφης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 ή την έφεση του σε συμφωνίες με το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.    

Υποστηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, το FIT μποϋκοτάρει τον εαυτό του
Το κόμμα των Εργατών (Partido Obrero) γρήγορα καλωσόρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση του. Απέτυχε ωστόσο, να αρθρώσει έστω και μια λέξη για την κυβέρνηση συνεργασίας με τη δεξιά. Η λαϊκομετωπική αίσθηση το μόνο που θα κάνει θα είναι να ρίξει το ηθικό της εργατικής τάξης μπροστά στις προδοσίες. Η εναλλακτική στην παγκόσμια κρίση και οικονομική προσαρμογή άρχισε με τον αγώνα για μια εργατική κυβέρνηση στη Σάλτα (Αργεντινή), όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη δεξιά στην Ελλάδα. Από το να δώσει κατευθύνσεις για την Αργεντινή και την παγκόσμια εργατική τάξη το κόμμα των Εργατών αμβλύνει την κατανόηση του. Το ίδιο κάνουν και οι ηγέτες του Izquierda Socialista. Το PTS, μαζί με τους συνεργάτες του στο FIT, δεν κάλεσε σε υποστήριξη κάποιου κόμματος στις ελληνικές εκλογές, αποδεικνύοντας ότι η αριστερίστικη πολυλογία τους, είναι ένα φύλο συκής για τον οπορτουνισμό. 

Patria Grande: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε Τσάβεζ, ούτε αντί-ΔΝΤ 
Ο αργεντίνικος τσαβινισμός πασχίζει να τυλίξει μαζί το ΣΥΡΙΖΑ με το λατινοαμερικάνικο εθνικισμό. Πέρα από τους δεσμούς πολιτικής αλληλεγγύης που τους συνδέουν, μια γιγαντιαία διαφορά παραμένει: ο Τσάβεζ ανέβηκε στην εξουσία αντιμετωπίζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως, ξεκίνησε με μια συμφωνία με τον ιμπεριαλισμό και τη δεξιά, μια συμμαχία που η Patria Grande θεωρεί «αναγκαία». Η παρακμή και η δεξιά στροφή του αστικού εθνικισμού επηρεάζει τους αργεντινούς όμοιους τους με τον ίδιο τρόπο.  

Η αντικαπιταλιστική αριστερά διαλύεται μέσα στο λαϊκό μέτωπο 
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιώσει τη διαδικασία διάλυσης που αναπτύχθηκε στην αντικαπιταλιστική αριστερά διεθνώς. Αυτό φάνηκε στην διάλυση του Izquierda Anticapitalista (της Ισπανίας) στο Podemos. Το Γαλλικό NPA πανηγύρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όρους, ενώ προώθησε την ιδέα ότι αυτό θα ήταν ένα εργαλείο για τη λαϊκή κινητοποίηση. Η αναπαραγωγή σε ηπειρωτικό επίπεδο, της ιδέας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «ελπίδα» για τους λαούς της Ευρώπης, θα σηματοδοτήσει το θάνατο αυτής της αριστεράς, μαζί με τις προδοσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια αριστερή, εργατική, επαναστατική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα 
Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την κούραση και την απογοήτευση της κυβέρνησης Τσίπρα από το να παραδοθεί στην άκρα δεξιά (που ήταν το τρίτο κόμμα στις εκλογές), είναι με το δυνάμωμα της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα. Έχοντας αυτή την ανησυχία, χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα που πέτυχαν το ΕΕΚ και η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη. Τα μικρά νούμερα μπορεί να κρύψουν τη χρησιμότητα του να κατεβάσεις ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο εναντίον στους λαϊκο-μετωπικούς σχηματισμούς. Εδώ είανι το σημείο της ανασύνταξης της αριστεράς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να τελειώσει η προσαρμογή της στο εθνικιστικό λαϊκό-μετωπική πορεία αυτού του μετώπου και για τους Έλληνες εργάτες να χτίσουν ένα κόμμα ώστε να αντιμετωπίσουν τι προσαρμογές και τις προδοσίες της «αριστεράς».

μετάφραση: Kimon Cristhidis

No hay comentarios:

Publicar un comentario